Tuotehaku:

 

 

 

 

 

 

 

Puumateriaalit

Käytämme kaikkia Suomessa saatavilla olevia puulajeja. Yleisimmin käytetyt materiaalit ovat saarni, jalava, tammi, koivu, amerikan pähkinä, pyökki ja sapelimahonki. Tarpeen mukaan valmistamme tuotteet myös harvinaisemmista puulajeista kuten: kirsikka, zebrano, wenge, tuija, merbau ja tiikki.

Pöytien pintalevyissä ja kaappien ovissa voidaan käyttää myös lasia ja metallia (rosteria) ja huonekalut voidaan tarpeen vaatiessa verhota verhoilukankailla.

Ulkokäyttöön suosittelemme lämpökäsiteltyä puuta esim. koivua, saarnia ja haapaa. Huom! Lämpökäsittely muuttaa näkyvästi puun sävyä, esim. lämpökäsitelty koivu on paljon ei käsiteltyä koivua tummempaa.

Puulajit paras puulaji sopivin höylättyä puuta levyjä puulevy tasot keittiöntasot

Jalava | Tammi | Saarni | Koivu | Amerikanpähkinä | Wenge | Kirsikka | Mahongit ja mahongin tapaiset puulajit

 

Jalava
 

Jalavan puuaines on kovaa, sitkeää ja hyvin lahonkestävää. Kuivuttuaan se halkeilee harvoin.

Jalavasta valmistetaan kalusteita, parketteja, portaita ja aseiden tukkeja. Se on myös näyttävien koriste- ja käyttöesineiden raaka-ainetta. Entisaikoina jalavaa käytettiin huonekalujen lisäksi mm. pyörien akseleissa, puolapuissa, myllynrattaissa sekä kölipuissa.

 

Tammi
 

Tammen puuaine on kovaa, painavaa ja tiheäsyistä.  Koostumukseltaan se on hieman kovempaa kuin yllämainittu jalava. Se on erinomainen kalustepuu, joka sopii mainiosti myös oviin ja ikkunoihin.

Väriltään tammi on vaaleahko, hieman kellertävän ruskea. Tammen ruskea sävy tummenee voimakkaasti pintapuusta sydämeen mentäessä.

 

Saarni
 

Saarni on kotimaisista vaaleista puuaineksista kestävin. Siksi se sopii hyvin niin huonekalujen kuin lattioiden ja parkettien valmistukseen. Vaalean värin ansiosta se on myös helppo käsitellä minkä väriseksi vain.

 

Koivu
 

Koivu on kovaa, taipuisaa ja hyvin liikkuvaa. Se on haluttua huonekaluteollisuuden sekä puusepänverstaiden ja sorvaamojen raaka-ainetta.

Väriltään koivu on vaalea, eikä sydänpuu erotu selkeästi pintapuusta.

 

Amerikanpähkinä
 

Amerikanpähkinä on kulutusta kestävää, kovaa, painavaa ja lujaa. Kuivattuna puuaines on hyvin tasaista ja vähän elävää, joten se ei turpoa tai kutistu käyttökohteessa. Se on joka suhteessa paljon lujempaa kuin monet muut kovat puut.

Pähkinää pidetään arvokkaimpana pohjois-amerikkalaisena puulajina. Vaativat kohteet kuten aseenperät valmistetaan usein pähkinästä.

Väriltään pähkinä on voimakas ja siinä on erittäin elävä syykuviointi. Samoin puuaineksessa esiintyy kirsikan tavoin pieniä ns. linnunsilmäoksia. Pinta- ja sydänpuu erottuvat selvästi toisistaan. Pintapuu on kellertävän ruskeaa tai melkein valkoista. Sydänpuun väri vaihtelee vaalean harmahtavan ruskeasta, lilaan vivahtavasta syvän tummanruskeaan. Kalusteisiin pähkinä soveltuu parhaiten luonnonvärisenä. Tummana puulajina pähkinä ei kaipaa petsivärejä tai muita värikäsittelyjä.

 

Wenge
 

Wenge on erittäin kovaa ja väriltään tumman ruskeaa tai lähes mustaa. Sitä käytetään  huonekaluissa ja sisärakenteissa kuten portaissa ja parketeissa ja kovuutensa vuoksi usein myös veistoksissa.

 

Kirsikka
 

Kirsikka on kovaa, kestävyydeltään koivuun kaltaista puuta. Puulajina kirsikka on kuitenkin harvinaisempi. Niin eurooppalainen kuin amerikkalainenkin kirsikka on aina ollut erittäin arvostettu huonekalujen ja sisustuspuusepäntöiden materiaali.

Väriltään kirsikka vaihtelee vaaleanpunertavasta kellertäviin ja vihertäviin sävyihin. Muutaman kuukauden aikana lakatun kirsikkapinnan väri muuttuu valon vaikutuksesta yleissävyltään lämpimän punaruskeaksi.

 

Mahongit (ja mahongin tapaiset puulajit)
 

Mahonkeja on useita ja puuaines on yleensä punertavanruskeaa ja verraten kovaa. Puun pinnassa on selkeitä uria. Mahonkilajin nimi on usein kasvupaikan tai vientisataman mukaan annettu. Mahonkeja käytetään huonekaluissa, veneissä, kiiltäväpintaisissa esineissä ja sisustamisessa.

Sapelimahonki on väriltään punaruskea, ja puun pinnassa on kauniita raitoja säteen suuntaisessa leikkauksessa.

Hondurasmahongin sävy vaihtelee vaalean punaruskeasta tumman punaruskeaan. Pinnassa on silkkimäinen kiilto. Tämä puulaji on erittäin uhanalainen, joten suosittelemme käytettäväksi yleisempiä puulajeja.

Khayamahongin sävy vaihtelee vaalean punaruskeasta punertavanruskeaan.

Makoren sävy vaihtelee vaaleanpunaisesta tummanpunaiseen.

 


Woods Helsinki Oy, Pälkäneentie 3 00510 Helsinki, +358 40 5621244
Edison